Monday 17 October 2011




BURNING MAN       




Ako se nalazite u pustinji, a pored vas prolaze prašnjavi, čudno kostimirani ljudi na štulama ili  voze šašava prevozna sredstva kao iz filma Mad Max, budite sigurni da vas nije udarila sunčanica, nego ste zalutali na Burning man festival.


Ovaj haotični umetnički festival, koji povremeno liči na noćnu moru, ipak je oličenje kreativnosti, otvorenosti, prihvatanja i totalne opuštencije usred pustinje. Ako ste ikada sanjali o mestu gde možete da budete potpuno svoji i da na miru stvarate sve što vam mašta nažvlja, ovaj festival je prava zgoda za vas.

Prvi put je održan 1986.godine u San Francisku (Baker Beach in San Francisco) sa jedva dvadesetak učesnika. Nakon nekoliko godina festival je prebačen u Black Rock Desert (Nevada) i sada se može pohvaliti sa preko 50.000 učesnika, koliko ih je bilo 2011. godine.

Zanimljivo je da Burning man funkcioniše po jednostavnih deset principa za koje se očekuje da ih učesnici poštuju. Pre svega, ovaj festival slavi kreativnost, oslobodjenost od društvenih stega i otvorenost za različitosti.  Podstiče i izražavanje kroz različite umetničke forme, ali je, izgleda, svima najlakše da se izraze kroz nudizam (malo ulaganja, a puno govori). Takođe,  na festivalu se ne koristi novac, već sve funkcioniše po principu poklona. Šta god da vam je potrebno potpuni stranci će učiniti za vas ne očekujući ništa zauzvrat. A tek da ne bi bili baš potpuno oslobođeni svake odgovornosti, učesnici su  obavezni da brinu o životnoj sredini i svo smeće ponesu sa sobom kada se festival završi.

Za ovih nedelju dana, koliko traje festival, možete uzimati časove yoge, astronomije, crtanja, možete igrati celu noć, vrteti hula – hop, učestvovati na maratonu u puštanju papirnih zmajeva,  predstaviti svoju čudovišnu instalaciju i još koješta.

Nakon svega, pali se ogromna čovekolika statua, sa verom da će nas vatra pročistiti i omogućiti nam novi početak.











3 comments: