Monday 7 November 2011




SOBA ZA MEDITACIJU

Za mene je soba za meditaciju svako božje mesto gde mogu da se osamim i malo porazgovaram sa sobom. Sve češće mi je to potrebno, jer mi savremena civilizacija ne da mira. Jednom rečju, STRES.
Verujem da niko nije pošteđen ove boljke, samo se razlikuju načini na koje se borimo protiv nje. Primetila sam da sve više imam potrebu da ukradem malo vremena za sebe i da radim nešto što me raduje i opušta. Makar jedan sat dnevno da potpuno sama radim nešto u svojevrsnoj tišini. Tako sam otkrila blagodeti yoge, muzike za relaksaciju, meditiranje, beskrajne šetnje i buljenje u drveće, nebo, cveće, vodu, kao i čitanje koje se ne sprovodi u autobusu, uz televizor i brbljanje članova porodice.
Iznova sam otkrila koliko mi prija da se igram sa svojim psom, da nešto piskaram, crtam, da radim sve ono što volim, a  nekako sam usput na to zaboravila. Nisam neki talenat, ali ovih dana se spremam da umrsim ruke u vunicu i uposlim sebe iglama za pletenje  zaboravljenim u nekom budžaku. Pletem, pletem, pa oparam i opet ispočetka.  Verujte, deluje.
Naravno, to baš i nije meditacija u pravom smislu reči, jer ja nisam vrsna u sprovođenju stvari po pravilima, ali je nekako sprovodim na svoj način i kako mi prija.
Ako imate mogućnosti da napravite kutak za sebe, najbolje da odaberete miran deo prostora u kome živite ili ako imate sreće, deo dvorišta. Zatim, da u njega unesete boje koje vam prijaju, slike koje deluju umirujuće i pomažu pri koncentraciji, lampe, zvončiće, gong, podlogu za sedenje, jastučiće ili udobne stolice za meditaciju, svećice, mirišljave štapiće, cveće. Šta god poželite i šta vam je dostupno. Lakša varijanta je da odaberete zen sobu za meditaciju u kojoj nema gotovo ničega. Možete napraviti kolaž sa sličicama koje vas inspirišu, podstiču na ostvarenje životnih ciljeva i  koji ćete koristiti kao fokus tablu. Preporučljivo je  da u ovom prostoru držite papir i olovku ili neko drugo sredstvo izražavanja, kojim ćete beležiti  misli i ideje do kojih dolazite prilikom relaksacije.
Postoji mnogo varijanti uređenja prostora u kome ćete meditirati ili se  relaksirati, ali najvažnije je da zapamtite da to možete na mnogim mestima i na mnoge načine, samo je potrebno da otkrijete šta je za vas.